AU - Haghighat, Neda AU - Rostami, Ali AU - Eghtesadi, Shahryar AU - Shidfar, Farzad AU - Heidari, Iraj AU - Hoseini, Aghafatemeh TI - The effects of dark chocolate on glycemic control and blood pressure in hypertensive diabetic patients: a randomized clinical trial PT - JOURNAL ARTICLE TA - RJMS JN - RJMS VO - 20 VI - 113 IP - 113 4099 - http://rjms.iums.ac.ir/article-1-2784-fa.html 4100 - http://rjms.iums.ac.ir/article-1-2784-fa.pdf SO - RJMS 113 AB  -  زمینه و هدف: شکلات و سایر فرآورده های غنی از فلاونوئید کاکائو، به علت خاصیت کاهندگی فشار خون، به عنوان یک درمان غیردارویی توجه زیادی را به خود جلب کرده اند. بنابراین این مطالعه با هدف تعیین اثرات 8 هفته مصرف شکلات تلخ بر قند خون ناشتا، هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1c) و فشار خون بیماران دیابتی نوع 2 مبتلا به پرفشاری خون انجام شد. روش کار: در این کارآزمایی بالینی 69 بیمار دیابتی مبتلا به فشار خون به طور تصادفی به دو گروهمداخله (35 نفر) و کنترل (34 نفر) تقسیم شدند. گروه مداخله روزانه 25 گرم شکلات تلخ (450 پلی فنول میلی گرم در روز) و گروه کنترل همان میزان شکلات سفید دریافت کردند. نمونه خون در ابتدا و بعد از 8 هفته مداخله جمع آوری گردید و سطوح قند خون ناشتا (Fasting Blood Sugar-FBS)، انسولین ناشتا و HbA1c خون اندازه گیری شدند. در ابتدا و انتهای مطالعه فشار خون سیستولی و دیاستولی، وضعیت آنتروپومتری، سطوح فعالیت بدنی، دریافت مواد غذایی نیز برآورد شد و بین دو گروه مقایسه گردید. یافته‌ها: در گروه شکلات تلخ میزان فشار خون سیستول و دیاستول به طرز چشمگیری در مقایسه با گروه کنترل و ابتدای مطالعه کمتر بود (001/0p CP - IRAN IN - LG - eng PB - RJMS PG - 78 PT - Research YR - 2013