جلد 25، شماره 1 - ( فروردین 1397 )                   جلد 25 شماره 1 صفحات 106-100 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران ، roohi.samaneh@yahoo.com
چکیده:   (4674 مشاهده)
زمینه و هدف: قارچ مالاسزیا فورفور عامل بیماری پیتیریازیس ورسیکالر است. ترکیبات موجود در گیاه درمنه دشتی دارای خاصیت ضد میکروبی می‌باشد. هدف از این تحقیق بررسی اثر ضد قارچی عصاره‌های آبی و الکلی گیاه درمنه دشتی بر قارچ مالاسزیا فورفور در شرایط آزمایشگاهی است.
روش کار: این مطالعه یک تحقیق تجربی- آزمایشگاهی بود. از گیاه درمنه دشتی به روش پرکولاسیون عصاره‌های آبی و الکلی تهیه و سپس غلظت‌های60،50،40 و70 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر از آن ساخته شد. روش انتشار از دیسک، تعیین حداقل غلظت ممانعت کنندگی(Minimum Inhibitory Concentration-MIC) و حداقل غلظت کشندگی قارچی (Minimum Fungicidal  Concentrations-MFC) جهت ارزیابی اثرات ضد قارچی این عصاره ها بر مالاسزیا فورفور در آزمایشگاه مورد بررسی قرار گرفت. نرم افزار 21SPSS و آزمون آنالیز واریانس دو طرفه جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات بکار رفت (05/0>p).
یافته‌ها: بیشترین هاله عدم رشد در اثر بکارگیری عصاره اتانولی، متانولی و آبی به ترتیب 18، 33/17 و 66/13 میلی‌متر بود که در غلظت 70 میلی گرم بر میلی لیتر مشاهده شد. بر اساس این نتایج، قارچ مالاسزیا فورفور به عصاره اتانولی درمنه دشتی حساسیت بیشتری داشت. MIC و MFC عصاره آبی به ترتیب با 103×25 و 103×5 میلی گرم بر میلی  لیتر در مقایسه با  MIC وMFC  سایر عصاره ها بهتر بود. همچنین با بالا رفتن میزان غلظت عصاره، میزان اثر ضد قارچی نیز بیشتر شد  (05/0>p).
نتیجه‌گیری: عصاره‌های مختلف تاثیر متفاوتی بر قطر هاله عدم رشد داشتند و با افزایش غلظت عصاره، قطر هاله عدم رشد اطراف قارچ نیز افزایش یافت. با تحقیقات بیشتر در محیط درون تنی امید است از این گیاه در آینده به عنوان ترکیبی جهت درمان بیماری‌های پوستی بوجود آمده از این قارچ استفاده نمود
 
 
متن کامل [PDF 210 kb]   (1242 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میکروبیولوژی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.