زمینه و هدف: فرسودگی شغلی اصطلاحی است برای توصیف تغییرات منفی در نگرش، خلق و رفتار افرادی که در مواجهه با فشارهای مرتبط با کار قرار میگیرند. مطالعه حاضر با هدف سنجش شدت فرسودگی شغلی بهورزان و تعیین برخی از عوامل مرتبط با آن در استانهای شمال شرق ایران انجام شد.
روش کار: در این مطالعه مقطعی تعداد 548 نفر از بهورزان شاغل در دانشگاههای علوم پزشکی شاهرود، سبزوار، نیشابور، بجنورد و سمنان به روش تصادفی ساده انتخاب و پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلاچ بهصورت خودایفا را تکمیل نمودند. دادهها با استفاده از رگرسیون لجستیک رتبهای و آزمون کای- دو تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: اکثر بهورزان تحت مطالعه (71%) زن و متأهل (90%) بودند. 6/14% بهورزان از درآمد و 4/7% از امکانات ضروری خود رضایت کامل داشتند. علیرغم رضایت نسبی از درآمد و امکانات ضروری بیش از 75% بهورزان به شغل خود علاقه شدید داشتند. میانگین امتیاز شدت خستگی عاطفی در افراد موردمطالعه 60/15±9/16، شدت عدم موفقیت فردی 54/13±5/35، شدت مسخ شخصیت 07/5±8/4 و میانگین امتیاز شدت تعارض 66/4±1/6، شدت فرسودگی شغلی 14/25±1/63 بود. بین شدت فرسودگی شغلی با رضایت از درآمد، امکانات ضروری، علاقه به شغل، جنس و محل سکونت رابطه معناداری مشاهده گردید.
نتیجه گیری: گرچه شدت فرسودگی شدید در بهورزان پایین است ولی شدت فرسودگی در حیطه عدم موفقیت فردی و خستگی عاطفی در بهورزان باسابقه کار بالای 10 سال بالاست. فراهم نمودن امکان انتقال بهورزان باسابقه به خانههای بهداشت نزدیک به مرکز شهرستان و امکان ادامه تحصیل و ارتقای علمی و شغلی آنان میتواند به بهبود وضعیت کمک شایانی نماید.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |