جلد 18، شماره 92 - ( 11-1390 )                   جلد 18 شماره 92 صفحات 31-41 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه علوم پزشکی تبریز
چکیده:   (5368 مشاهده)

  زمینه و هدف: کمبود در دریافت فولات می­تواند با افزایش خطر بروز سرطان پستان همراه باشد. لذا، هدف از انجام این مطالعه بررسی روایی داده­های مربوط به دریافت فولات با غلظت پلاسمایی فولات جهت بررسی روایی پرسش نامه می­باشد.

  روش کار: مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی (توصیفی – تحلیلی) است که روایی ( Food frequency questionnaire FFQ ) نیمه کمی (136 قلمی) را در 152 بیمار مبتلا­ به سرطان پستان با بدخیمی تایید شده و در محدوده سنی 35 الی 85 سال مورد­ بررسی قرار ­داده ­است. سطح پلاسمایی فولات با استفاده از الکتروکمیلومینسنس مورد سنجش قرار گرفت. همبستگی رگرسیون خطی بین مقادیر خام، تام و تعدیل­ شده­ازانرژی ( Residual method ) فولات دریافتی با سطح پلاسمایی فولات مورد بررسی قرار گرفت. جهت تعیین روایی از مولفه­های حساسیت، ویژگی، سطح زیر منحنی ROC (AUC) ، ارزش اخباری مثبت و منفی و نسبت شانس در­ دو ­مدل در دو مدل براساس غلظت پلاسمایی فولات ( نانوگرم در هر میلی لیتر - ng/ml )[مدل I - 9/5 (رفرانس) و مدل II - 0/10(میانه و رفرانس) ] استفاده شد.

  یافته­ها: سطح پلاسمایی فولات همبستگی معنی­دار با دریافت­ تام گروه سبزی­ها، نان وغلات (001/0= p )(و دریافت تام میوه ­ ها (001/0= p ) و لبنیات (026/0= p ) داشت. ضرایب­ رگرسیون دریافت­ روزانه فولات و فولات تعدیل شده از انرژی با سطح پلاسمایی­ فولات پس ­از تعدیل­ اثر­ عوامل ­مخدوش­کننده به­ترتیب شامل 385/0 و 406/0 بودند (001/0= p ). سطوح زیرمنحنی ROC در مدل I (سطح پلاسمایی9/5 < نانوگرم در هر میلی لیتر ) 74/0 (85/0-63/0= CI 95%) و برای مدل II (سطح پلاسمایی0/10 < نانوگرم در هر میلی لیتر ) 61/0 (71/0-51/0= CI 95%) تخمین زده شد. مدل I ، قابلیت تشخیصی مناسبی از دریافت غذایی فولات با استفاده از FFQ را ارائه نمود (001/0= p ).

  نتیجه­گیری: یافته­های این مطالعه نشان داد، FFQ طراحی شده به عنوان ابزار مفید در بررسی وضعیت دریافت فولات در محتوای غذایی مبتلایان به سرطان پستان اهمیت کاربردی داشته و در عین حال برای بررسی وضعیت دریافت اقلام غذایی با محتوای فولات می­تواند روایی قابل قبولی داشته باشد.

متن کامل [PDF 322 kb]   (3982 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: علوم تغذیه