جلد 23، شماره 150 - ( 9-1395 )                   جلد 23 شماره 150 صفحات 34-28 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Azarshab Z, Sobhan Ardakani S. Study of Health Risk Assessment of Fe and Cr Content in Some Spices Marketed in Hamadan City in 2015. RJMS 2016; 23 (150) :28-34
URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-4287-fa.html
آذرشب زهرا، سبحان اردکانی سهیل. تعیین مخاطره سلامت آهن و کروم در برخی ادویه جات مصرفی شهر همدان در سال 1394. مجله علوم پزشکی رازی. 1395; 23 (150) :28-34

URL: http://rjms.iums.ac.ir/article-1-4287-fa.html


دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان ، soheil_sobhan@yahoo.com
چکیده:   (5020 مشاهده)

زمینه و هدف: هرچند ادویه­جات به­عنوان منابع بسیاری از ترکیبات فعال زیستی که می­توانند طعم و مزه غذا را بهبود بخشیده و بر فرآیندهای هضم و سوخت­و­ساز تاثیر گذارند، محسوب می­شوند، ولی این مواد ممکن است حاوی بعضی ترکیبات مضر برای بدن از جمله فلزات سنگین و سمی باشند. لذا، این پژوهش با هدف بررسی عناصر آهن و کروم در دارچین، فلفل سیاه و فلفل قرمز عرضه­شده در بازار مصرف شهر همدان در سال 1394 انجام یافت.

روش­ بررسی: در این مطالعه تجربی، بعد از تهیه 6 نمونه از هر یک از ادویه­جات ­دارچین، فلفل سیاه و فلفل قرمز،       آماده­سازی و هضم اسیدی نمونه­ها در آزمایشگاه مطابق روش استاندارد متدز، غلظت عناصر آهن و کروم در نمونه­ها توسط دستگاه جذب اتمی خوانده شد. پردازش آماری نتایج نیز توسط نرم­افزار  SPSS در سطح معنی­داری 05/0انجام یافت.

یافته­ ها: نتایج نشان داد که بیشینه میانگین غلظت عناصر آهن و کروم با 63/27±83/15 و mg.kg 13/0±10/0 و به­ترتیب مربوط به فلفل سیاه و فلفل قرمز و برای هر دو عنصر کم­تر از رهنمود WHO می­باشد. همچنین مقادیر شاخص مخاطره سلامت برای همه ادویه­جات کوچک­تر از یک و برای مصرف­کننده فاقد مخاطره می­باشد.

نتیجه­ گیری: هرچند طبق نتایج، مصرف کنترل­شده ادویه­جات مورد مطالعه مخاطره بهداشتی برای مصرف­کنندگان ندارد، اما    به­دلیل شرایط مختلف فرآوری، مجاورت رویشگاه­ یا محل کشت ادویه­جات با مناطق صنعتی و آلوده به فلزات سنگین، استفاده از کمپوست و همچنین لجن فاضلاب حاوی فلز سنگین به­عنوان کود، مصرف بی­رویه نهاده­های کشاورزی، به­منظور حفظ امنیت غذایی، پایش مستمر فلزات سنگین در مواد غذایی توصیه می­شود.

متن کامل [PDF 475 kb]   (2942 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بهداشت عمومی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علوم پزشکی رازی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Razi Journal of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb