زمینه و هدف: پنوموتوراکس، اختلالی است که ممکن است در تروماهای نافذ یا بلانت قفسه سینه ایجاد شود و به دلیل اورژانس بودن نیاز به تشخیص و درمان سریع دارد. در حال حاضر اقدامات تشخیصی شامل CXR و CT-Scan میباشد. از آنجایی که برخی بیماران مشکوک به پنوموتوراکس وضعیت ناپایدار دارند و قابل ارجاع جهت CXR و CT-Scan نمی باشند، یافتن روش تشخیصی سریع و در بالین بیمار اهمیت بسزایی دارد. سونوگرافی قفسه سینه میتواند روشی سریع و در بالین بیمار جهت تشخیص پنوموتوراکس باشد. این مطالعه با هدف تعیین دقت سونوگرافی بر بالین بیمار برای تشخیص پنوموتوراکس انجام گرفت.
روش کار: نوع مطالعه ارزیابی آزمون و آینده نگر بود. در این مطالعه، 60 بیمار مشکوک به پنوموتوراکس بر اساس معیارها وارد مطالعه شدند. سونوگرافی قفسه سینه در محل بین دو خط پارااسترنال و میدکلاویکولار در فضای بین دندهای دوم تا چهارم در هر طرف و در طی 5 تا 10 سیکل تنفسی انجام میگردید. پس از انجام سونوگرافی، نتایج بر اساس یکی از موارد زیر به عنوان معیار تشخیص قطعی مقایسه میشد: مثبت بودن CXR، مثبت بودن CT-Scan، تعبیه Chest Tube یا Needle Thoracostomy و خروج هوا. در صورت وجود هرگونه شک درCXR یا سونوگرافی و یا عدم تطابق نتایج این دو، CT-Scan قفسه سینه انجام میشد. دادهها در نهایت جمع آوری و آنالیز گردید. در این مطالعه از آزمونهای آماری Chi-Square و Fisher’s Exact Test بر حسب شرایط و نرم افزار SPSS V.12 استفاده شد.
یافتهها: مکانیسم تروما در 5 مورد(3/8%) چاقوخوردگی، 53مورد(3/88%) ترومای متعدد، 1مورد(7/1%) ابتلاء به سل(Tuberculosis-TB ) و 1 مورد نیز ترومای بلانت به قفسه سینه بود. با توجه به نتایج سونوگرافی، 11 مورد مبتلا به پنوموتوراکس بودند، در حالی که با توجه به یافتههای رادیوگرافی و CT اسکن، 12 بیمار مبتلا به پنوموتوراکس بودند. حساسیت آزمون سونوگرافی در تشخیص پنوموتوراکس 6/91%، ویژگی این روش 100%، ارزش اخباری مثبت آن 100% و ارزش اخباری منفی آن 9/97% میباشد. دقت این روش 6/98% میباشد.
نتیجهگیری: آنچه که از مقایسه این مطالعه با مطالعات مشابه به دست میآید، آن است که بکارگیری سونوگرافی کنار تخت در اورژانس میتواند به میزان بسیار زیادی به تشخیص پنوموتوراکس کمک کند